torsdag 30 oktober 2008

Award!
Jag har fått en award igen av Huga! Återigen tack så mycket vännen och dina ord värmer!
Så kommer det svåra att som reglerna säger, välja ut 5-7 bloggare som ska få en i sin tur....osv.

Fru Vilmas Hus som jobbar ihärdig på att också göra ett taklyft och med en inspirerande blogg och hon lämna så snälla kommentarer.

Small Town style, som bygger ett ur snyggt hus med genuin hantverks skicklighet.

Gamla Mejeriet, som har en otroligt vacker blogg och som bygger ett nytt hus från scratch med en otroligt hantverks kunnande.

Renovering och inredning av ett vitt hus vid havet
en ung (om man jämför med mig ;-), glad och go tjej som kämpar på med renovering av sitt hus.

Lundagården en underbar blogg med massor av gammal nostalgi som man inte kan motstå.

onsdag 29 oktober 2008

Uppdaterad tidplanJag tänkte göra en uppdatering på våran tidplan... eller snarare 5 års plan med våran övervåning ;-)
Jag får erkänna att jag gillar att göra listor och det pga den tillfredsställelse man känner när man kan stryka något från lista, fast ibland kan det bli ett stressmoment.

På grund av de tråkiga omständigheterna i våras, min makes systers mans dödsfall, maken trillade ner från ställningen och bröt armen, svärmor fick hjärtinfarkt och jag fick borelia och fick krångel med min hypotyreos
, så ligger vi helt klart efter i tidplanen, men nu får vi hoppas att det är nog med elände.
Så här ser det ut i dagsläget.

Vi har nu också en deadline att följa, svägerskan har sagt att hon vill komma hit på besök nästa sommar så då bör vi ha ett gäst rum för henne och barnen. Det innebär att vi behöver ha flyttat upp vårat sovrum till övervåningen så vårat gamla blir gäst rum.

Höst 2007
 • Under hösten var målet att bli färdig på utsidan med allt snickeri och plåt
 • 08-10-29 Allt är klart på ustidan förutom några snickarglädjes detaljer sedan i somras.
Vår 2008
 • Färdigställa det sista plåt jobbet 08-10-29 Klart sedan länge
 • Anlita rörmokare som drar fram vatten till element och toa; över halva jobbet är redan gjort av rörfirman nu väntar det på att vi ska få dit golvet för att kunna fortsätta.
 • Isolera färdigt golv och väggar;. 08-10-29 Kommer att färdigställas under vintern
 • Lägga ut golv spånskivor; 08-10-29: Vi kommer att börja denna helgen eller nästa, har lite småfix kvar i golvbjälklaget innan vi kan lägga på spånskivorna.
 • Skorsten; 08-10-29 Klart sen någon vecka tillbaka
Sommar 2008
 • Byta fönsterfoder på den gamla delen av huset och sätta plåtbleck ovan foderna. Tyvärr fick vi en tråkig överraskning när vi började pilla på de gamla fönsterna på södersidan, de som byggt huset en gång i tiden har inte gjort ett bra jobb och inte satt dit plåtbleck så att foderna och träet innanför har börjat att ruttna och det måste åtgärdas. 08-10-29 Klart sen i somras.
 • Måla hela huset så det blir enfärgat istället för prickigt och randigt som det är idag ;-) 08-10-29 Klart sen i somras.

Hösten/Vinter 2008
 • Dra fram all EL, maken är fast övertygad om att han ska göra det själv.
  08-10-29: Vi kommer nu att anlita en el firma för att få jobbet gjort i höst och vinter
 • Rörmokaren ska dra färdigt allt vatten och koppla på elementen; 08-10-29 Kan inte göras förrän vi har gjort klart el och fått upp väggskivorna.
 • Få upp innerväggar på övervåning 08-10-29 Kommer att att påbörjas innan jul
 • Ta upp hål i tak/golv 08-10-29 Kommer att påbörjas innan jul
Vår/ Sommar 2009
 • Sätta dit trappan till övervåningen
 • Riva väggar på botten våningen så att trappen blir lättåtkomlig. Rivningen av väggar drar med sig att vi är tvungna att lägga om golvet i hallen och eventuellt vardagsrummet, förhandling pågår mellan makarna Taklyft - fru Taklyft röstar för att riva upp allt och göra det enhetligt ;-) 2008-10-29 Förhandlingarna mellan herr och fru är inte avslutade ännu ;-)
 • Tapetsering, panel, lister osv
 • INFLYTTNING, jag längtar dit!!!!

Framtiden
Badrum på övervåningen finns på tidplanen "Någon gång i framtiden" när ekonomin har hämtat sig, vi har två styck på undervåningen så det är inte så bråttom.


tisdag 28 oktober 2008

Vardagsrums inspiration


Foto: Alloc

Här kommer lite mer inspiration till våran övervåning.
Jag gillar golvet helt klart och tittar man noga i taket så ser ni ett par av de lampor vi har valt till sovrummet.


måndag 27 oktober 2008

Förälskad
Jag blev smått förälskad i de här bilderna när jag fick syn på dem hos Slettvoll's. Jag skulle helt klart kunna tänka mig något i den här stilen i vårat nya vardagsrum på övervåningen och med fönster väggen i gaveln som bakgrund. Min gamla Moraklocka ska jag nog frakta upp också från sommar stugan, den skulle pass riktigt bra.

På tal om Slettvoll's så sprang jag på deras nyöppnade butik i Mölndal av en ren slump för någon vecka sedan. Det fanns så mycket otroligt vackra saker, men det får vänta tills jag har en övervåning att inreda.


söndag 26 oktober 2008

Gömd trappförvaring och utmaning
Jag har fått en utmärkelse av Huga Larsson Liv, tack vännen!

Ovan ser ni lite olika trappförvaringar, den infällda lådan i trappan var ingen dum idé. Den idén ska jag helt klart ta med mig till våran trappa för där det är som lägst under trappan kommer man ändå inte åt.


Reglerna för utmaningen är följande:
* Länka den som utmanat dig och sätt in dessa regler på din blogg.
* Berätta 7 saker om dig själv, både alldagliga och knäppa.
* Utmana 7 st i slutet av inlägget genom att nämna deras namn och länka till dem.
* Låt dem få veta att de har blivit utmanade genom att lämna en kommentar i deras blogg.


1. Tja som ni alla vet vid det här laget så är jag en trädgårds nörd, men det är skillnad på att titta på andras och få till det själv :)

2. Till jul och ny år så åker maken och jag över till USA igen, för att träffa släkten. Jag längtar till dess.....

3. Jag har Hypotyreos, problem med ämnesomsättningen och äter sedan 2 år tabletter varje dag för det. Lever som vanligt tack vare piller, utom när jag får på fel värden då blir jag extemt trött och får en hemsk värk, inte kul.

4. Är en choklado man av stora mått! Vilket inte fungerar så bra ihop med
Hypotyreos, jag blir rund som bulle på nolltid när jag äter onyttiga saker....

5. Enligt maken så är jag en ide spruta... vilket han ibland har lite svårt att handtera som den otroligt målmedvetne projektledare han är ;-)

6. Jag såg att Huga önskade sig en SPA weekend i julklapp, jag råkar däremot veta att jag kommer få ett spa besök till jul i USA.

7. Blir folk ilsk om jag inte får mat... lågt blodsocker är livsfarligt för min omgivning därför traskar jag allt som oftast runt med en frukt i väskan som ibland blir mos.


De bloggar jag skickar vidare till är:

Solstickans Trädgårdsblogg
ColonialEast
Tinnar och Torn
Two Swedish Cottages, både Malin och Helen
Lundins Nya Hus
Hannels Paradis
Lindas trädgårsblogg


lördag 25 oktober 2008

Blemheim Palace


Sista inlägget från våran Englands semester kommer nu och ja, jag vet att jag är trädgårdtokig. Ibland tycker maken att det går lite till överdrift.
Det var ett vacker slott med en otroligt strikt och välskött trädgård. Buxbom häckarna kring fontäner var inte att leka med, det kändes nästa som om de hade kammat alla blad rätt.

Blenheim Palace är Winston Churchils födelsehem, informationen nedan är egenhändigt snodd från deras hemsida :).

Blenheim Palace, home to 11th Duke of Marlborough and the birthplace of Sir Winston Churchill, offers a memorable day out.

Set in 2100 acres of beautiful parkland landscaped by ‘Capability’ Brown, the exquisite Baroque Palace is surrounded by sweeping lawns, formal gardens and the magnificent Lake.

Inside, the scale of the Palace is beautifully balanced by the intricate detail and delicacy of the carvings, the hand painted ceilings and the amazing porcelain collections, tapestries and paintings displayed in each room. On the first floor 'Blenheim Palace: The Untold Story' brings to life enticing tales from the last 300 years.

Situated in Woodstock, just 8 miles from Oxford, the Palace was created a World Heritage site in 1987.
fredag 24 oktober 2008

Elektrikern är här
Vi hade frost en morgon i veckan så det här är bilderna är på de sista flämtande andetagen i min trädgård.

Helgens jobb är nu räddat, elektrikern dök upp vid 13 tiden idag och åkte igen vid 15.15 och då var alla rör dragna, det gick verkligen undan. Så nu är det "bara" för oss att fixa ventilationen, börja lägga golv och regla upp mellan väggarna, det kommer nog ta några helger innan vi är klara med det. Har vi fått upp mellan väggarna innan jul och haft hit elektrikern för att installera de infällda spottarna och sätta upp kopplings dosorna igen så är jag jätte nöjd.

Jag har fått ok på att jobba hemifrån i eftermiddag av chefen så jag satt snällt och väntade på samma eletriker som jag mötte i dörren förra gången fast den här gången lite mer proper. Ibland är det en fördel som tex. nu att man alltid är anträffbar via laptop och telefon av jobbet.

Jag glömde att nämna i förra inlägget att jag träffade Linda från Lindas trädgårdsblogg på föredraget, det visade sig att hon hade också funderat på ett taklyft men lagt tanken åt sidan tills vidare. Det är kul att träffa människan bakom bloggen man följer och vi kommer att träffas igen via det trädgårdsnätverk vi båda är med i.

torsdag 23 oktober 2008

Föreläsning med Karin BerglundI kväll har jag varit på en otroligt inspirerande och underhållande föreläsning av Karin Berglund på Mölnlycke Kulturhus. Karin Berglund är ett av tungvikts namnen inom trädgårds Sverige och är författare till böckerna, "Din trädgård", "Med fingrarna i Jorden", " Blombok: rapport från en trädgård", ”Jag tänker på Linné: han som såg allt”.
Själv har jag bara "Din trädgård" men den används flitigt som uppslagsverk och inspirations källa.

Det börjar klia i fingrarna att börja gräva i jorden och får en att tänka på vad vill jag ha min trädgård till, hon hade många kloka funderingar kring det. Ska det vara en uppvisningsträdgård eller yvigt rufs, det beror helt och hållet på personlighet.


LjusdesignerI går så var vi och träffade ljusdesigner igen och gick igenom resultatet.
Vi bestämde att hon skulle beställa hem alla infällda lampor så att elektrikern skulle ha något att börja jobba med när han ska hit nästa gång, vilket blir när vi har fått på golvspånskivorna och reglarna till innerväggarna.

Det blev bla tre lampor från DesignLight som vi ska ha i sovrummet efter som jag kommer att hänga en del konst där och ytterligare några ställbara spottar till badrummet.
Allt som inte är inbyggt kommer vi att ta efter hand ex till allrummet på övervåningen så kommer vi troligen använda Bellalite´s ljusramp Apollo Lågvolt.
Spottarna som ska sitta i trappen har jag inte riktigt bestämt ännu. Det finns två val antingen Recto Verso XS från Deltaligth som har en halogenlampa eller Maxel's led lampa Wallsquare LED. Fördelen med LED är att de dra otroligt lite ström och jag är otroligt sugen på den men den kostar en slant extra mot halogenlampan från Deltaligth.

Alla strömbrytare och kontakter kommer att vara Eljo's Renova serie.
Ljus älg och älgkött

Foto: Northenlighting

Visst är den här lampan för läcker? Inget jag själv skulle vilja ha den på väggen men jag tycker den är häftig. För min del räcker det gott med de riktigt älg- och rådjurs-hornen som hänger på väggen i sommarstugan som ett minne över min fars tid som jägare.

Jaktlaget fällde en älgtjur vilket inner bär att jag har fick älgkött igår fast min tilldelning var inte i närheten av Gamla Mejeriets otroliga mängd. Som tur väl var så tog min hustomte hand om det, paketerade och la det i frysen till nästa gång vi ska ner, så jag slapp åka tur och retur 50 mil.tisdag 21 oktober 2008

I valet och kvalet att välja handdukstork
Förutom de infällda armaturerna i väggarna och tak så behöver vi bestämma vilken handdukstork vi ska ha i badrummet så att uttager hamnar på rätt ställe till nästa gång eletrikern kommer (inte nu på fredag). Armaturerna slipper jag ju bestämma själv men handdukstorken får jag leta upp på egen hand och efter att ha surfat runt lite i helgen så insåg jag att det fanns en uppsjö från INR, Svedbergs, PURMO, VIRAB, Carbe, DRYSON, osv i alla de möjliga utföranden.Jag ska iväg och kolla på lite olika badrums firmor i nästa vecka för att få lite bättre kolla på priser och utbud. Fast för tillfället så lutar det ån INR:s LINE handukstork för badrummet kommer inte bli så stort och jag vill ha något litet och smäckert. Såg också den handukstorken när jag var på husvisningen förra helgen och den var himla snygg i det badrummet.
Vackra trämöbler
Jag får erkänna att jag är svag för genuina tunga trämöbler. Köksbordet och framför allt stolarna hade gärna fått hitta hem till mig någon gång och tänk att ha ett sådant vacker klädskåp i vårat nya sovrum.
Bilderna kommer från RAFT.

Jag har nu skickat iväg offert förfrågningar till ytterligare två trappfirmor för att kunna jämföra lite.måndag 20 oktober 2008

Ont i baken
I helgen så har jag tillbringat en stor del av tiden sittandes balanserades på de 45mm breda golvbjälkarna medan jag har skyfflat lös ull, isolerat, plastat och tejpat för att få ordning på våran ångspärr/fuktspärr.
Trots att jag är rätt väl isolerad där bak så kan jag konstaterandes att jag definitivt inte är skapt för att klara X-antal timmar som en höna på en pinne....det har varit en pina att sitta på en kontorsstol hela dagen idag. Den enda trösten är att det är bara lite kvar som vi ska fixa i morgon kväll.

På tal om imorgon kväll så ska vi till Ljusdesigner och få se de slutliga resultatet.... jag är så nyfiken så att jag kan gå åt!lördag 18 oktober 2008

Snöplig start på födelsedagenFödelsedags firandet började lite snöpligt i går morse. Jag hade satt klockan tidigt för att elektrikern skulle komma kl 7.30 enligt den information jag hade fått från födelsedagsbarnet. Samma sekund som jag var färdig med frukost brickan med presenter och levande ljus och skulle skrida in i sovrummet med "ljuvliga sång" (för eran information är jag näst in till tondöv och låter som en gällande fiol) så ringer det på dörren.... 7.00...... Hel...te ... det var elektrikern och jag stod i morgonrocken!!
Det hela slutade med att jag fick springa in till maken och skaka på honom:

" Vakna...Elektrikern är utanför!! .....förresten grattis på födelsedagen..... skynda dig!! ...."

Denna konversation pågick samtidigt som jag slängde på mig kläderna...
Så ca 3 minuter efter att det har ringt på dörren så öppnar jag med håret på ända och med tröjan ut och in... med ursäkten "Jag trodde inte att du skulle komma förrän 7.30".... det kändes lite pinsamt

Elektrikern tog det lugnt och efter att vi hade samlat oss så gick vi igenom vad som skulle göras. Det visade sig att han kunde komma tillbaka redan nästa fredag för att på börja jobbet så att vi kan börja lägga golv.

När elektrikern gått så fick till slut Stefan sina presenter och bland dem var bla de här Cognac kuporna från Normann Copenhagen.
Överraskningen i går kväll löpte däremot bättre, jag hade samlat ihop ett gäng med vänner utan att maken visste något och de möttes upp på restaurangen och vi hade en mycket trevlig kväll ihop och kom hem sent. Både jag och Stefan är sega idag så vi får se om det blir något fixande med isoleringen idag.

Ett litet tillätt till förra inlägget:
I efterhand så sa maken ... "hmm när jag tänker efter så sa nog elektrikern att han skulle komma mellan 7-7.30"

Jag- " Varför sa du det inte till mig?"

Maken- " Tänkte inte på det.... sorry"fredag 17 oktober 2008

Min älskling fyller år!
Min kära make och livkamrat fyller år idag!
Om även att födelsetalet är ojämnt så är det klart värt att firas. I kväll så bär det av på en överrasknings aktivitet någonstans i stan.

Puss på dig gubben och grattis på födelsedagen!


torsdag 16 oktober 2008

Miss med fuktspärren
Nu fortsätter jag lite till med tekniskt snack, trist men det är en del av våra liv just nu.

I dag hade vi besök av våran kvalitetsansvarige och gick igenom allt vi har gjort hittills och det mesta fick högsta betyg men en sak fick vi underkänt på och det var våran fuktspärr i golvbjälklaget mellan de gamla och nya delen och ut mot ytterväggen. Det visade sig att vi har inte lagt i tillräckligt med isolering i mellan väggen och fuktspärren så att det fanns stor riska att det skulle bli kondens på insidan mot huset. Dessutom hade vi missat att plasten måste överlappa 250mm och att man ska använda åldringsbeständig speciell tejp så det blir till att göra om . Så man kan konstatera att det jobb jag gjorde i helgen med isoleringen är ogjort och måste tas bort och göras om, borde ha läst på lite innan vi gjorde isoleringen.... suck.


För den som är intresserad så gå in på Roxulls hemsida där finns en hel del matnyttig information om isolering.

onsdag 15 oktober 2008

Trappskisser
Trappkillen var snabb, vi har redan fått våra första grova skisser.
Det som markant avviker från ursprungsplanen är att i stället för en L-formad trapp så har det blivit en U-formad. Jag har inte riktigt vant mig vid iden för jag hade börjat möblera i huvudet efter L-trappan och ibland är det svårt att lägga om planerna. Ibland känner jag mig som en oljetanker som det tar x-antal mil för innan den lyckas stanna och ändra riktning ;-). Men den här gången hade jag inte något val för trappstegen hade blivit för små annars och det behövs rejäla med min makes 45 till skor.
Trappan kommer att bli inbyggd under så vi har någonstans att göra av våra resväskor och diverse annat skräp eftersom vi inte har en vind längre som vi kan lagra allt.
Jag har en liten funderingar kring att bygga in en platsbyggd hylla men än så länge är det bar en idé.

Nu återstår tankenötterna golv på under- och över-våning och belysning i trappan och innan det är bestämt det kan vi inte beställa någon trappa. Vi har varit runt och kikat på olika typer av golv men jag har beslutsångest och allt som jag tycker är snyggt kostar något vansinnigt mycket.

När det gäller lampor i trappan så har vi kommit fram till att de ska inte sitta i själva trappvagnen utan i väggen för skulle man någon gång vilja ta väck dem så är det lättare att spackla igen ett hål i väggen an i trappan. Jag ska prata med elektrikern på fredag och se vad som är möjligt att åstadkomma.tisdag 14 oktober 2008

Provtyckning av skorsten och trapp uppdateringVåran ny skorsten klarade sotarens provtryckning och det är nu fritt fram med att elda igen. Så kvällen till ära så har vi satt igång en brasa efter ett års frånvaro... det hela slutade med att det blev för varmt att vi fick öppna och vädra så att vi inte fick värme slag.

Kvällens besök hos trappfirman var givande och vi börjar inse var prisbilden hamna. Vi var så lyckliga i början för utgångspriset på de trapporna vi har kikat på var inte så högt men för varje ynkans tillägg man gör så går det upp en massa.
Problemet är bara att trappan drar med sig en massa andra beslut ex vilket golv vi ska ha i över- och bottten-våningen för trappan är beroende av vilken tjocklek vi har på golv plankorna eller parketten.
Trappkillen ska skicka några digitala skisser vi gjorde under besöket så fortsättning följer....

Tillslut så kunde jag inte hålla fingrarna i styr utan var tvungen att testa mina sykunskaper. Första kudden är nu klar, tyvärr är inte kortet något vidare pga att det är taget med blixt.

Ni får ha en underbar dag!


Opps det blev visst felOpps det blev visst fel tygföretag som jag hänvisade till i förra inlägget.
Det är Mario och inte Minou som har gjort de tyger jag köpte igår och det var inte så konstigt att jag inte hittade mina tyger, Havstulpan och Ogräs, på Minous hemsida eftersom de inte tillverkade dem.
Så går det när man inte tar sig tid och kollar lite noggrannare och har teflon minne, men jag får skylla på att det inte var så lätt eftersom båda ligger i Ronneby.

Jag ska göra två kuddar av vardera tyget och ytterligare 2 st i en klar röd färg.
måndag 13 oktober 2008

KuddjaktFoto: Mimou


I dag har jag varit på fika med en väninna och vi gick på kuddjakt och efter cirka ett års något slött spanande är jakten slut. Jag har hittat tyget som jag bara inte kunde motstå från Mimou hos iems, i centrala Göteborg idag.
Tyvärr har jag ingen bild på tyget utan det får vänta tills jag kan fota det i dagsljus. I morgon ska jag iväg och köpa 4 st dragkedjor och sen ska det bli till att sy kuddar i helgen.

Jag ser fram emot att placera dem i soffan, de kommer bli en sådan färgklick.


Älgjakts premiärFör er som inte vet så är det älgjakts premiär i södra Sverige idag, det är alltid andra måndagen i oktober.
Det får mig att bli nostalgisk, min fars älglag samlades alltid under trädet som ni ser på bilden för att gå igenom hur de skulle lägga upp dagens jakt. Trädet är utan för mitt barndoms sovrumsfönster och idag är det min sommarstuga. Varje dag gubbarna var ute och jagade så såg jag dem sitta under trädet med sin ryggsäckar, termosar med varmt kaffe som rök i kylan och sina gevär under det färgsprakande trädet. Fram tills dess att jag var 13, år då jag kom underfund med att det fanns roligare saker att jaga (killar ;-), så hände jag med i jakt drevet och gick över stock och sten och plumsade runt i myrar och satt med min far på pass .

Till minne av min far

1941-01-09 - 2006-06-09