tisdag 23 juni 2009

En underbar midsommar
Midsommar firandet har varit väldigt lugnt och städat i år men också helt underbar i traditionell still. Svägerskan och hennes två barn var på besök i Sverige så vi passade på att visa barnen vad midsommar är med midsommarstångs resning, dans och skyfallen som kom och gick vid sommarstugan i Småland.
Svägerskan med en något avvaktande Emmie som inte riktigt bestämt sig om Små Grodorna är kul. Men ni skulle sett henne en stund senare, då skuttade hon runt av all hjärtans lust medan brodern Hayden fortfarande satt och tittade på.
Efter Midsommarstångsdansen så kom det lokala folkdanslaget och hade uppvisning.
Ni får hålla med om kläderna är allt bra vackra, fast jag tror att folkdanslaget behöver lite nytt friskt blod snart för de verkade ha en rätt hög medelålder.
På lördagen regnade det stora delar av dagen men i mellan skurarna så gjorde vi ett besökt hos min hyresgäst och han djur. Katten hade fått 5 kattugnar och det var extremt sociala och klättrade över allt till Haydens förtjusning. Sen var det två glada barn som passade på att skrämma slaget på hönsen till alla våran fasa.
På söndagen så visade sig vädret på sin bättre sida och Hayden, Annika och Stefan tog en tur på Bolmån och fiskade. Alla verkade nöjda när jag mötte upp dem vid Exen, förutom kanske lite gnäll på den dåliga styrningen av personen som satt bak (Stefan) som gjorde färden lite zick zackig ;-)


tisdag 16 juni 2009

Altan lyft

Jag lovade Lundinskan för någon vecka sen att visa hur våran altan blev efter att vi hade vit pigment oljat den och här är resultatet. Dum som jag var så tog jag inga före kort så det blir bara efter kort, men färgen före var en väldigt mörk svartbrun nyans ungefär som de mörkaste fläckarna på Titus huvud som ligger och njuter i solen på altanen.

Ett tips är till de som funderar på att olja sina altaner med pigmenterad olja, var noga med att inte måla två gånger på samma ställer och stryk ut oljan ordentligt för det blir flammigt annars. Maken råkade måla dubblet på ett ställe och där blev det väldigt mycket ljusare än resten av altanen men jag tror att det kommer att förvinna efterhand av vädrets nötning på ytan. Men jag är väldigt nöjd med resultatet och maken har inte bestämt sig ännu. :-)

måndag 15 juni 2009

Tidplan - Vi gör framsteg!Panel i vardagsrummet och brunbetsade balkar.
Barnkammaren börjar ta form.
Sovrummet har fått upp panel och väggarna är målade.


Det var ett tag sedan som jag uppdaterade statusen på övervåningen och vi har faktiskt hunnit med en hel del! Det är också anledningen varför jag är dålig på att kika runt till er andra, hoppas ni har tåla mod med mig.


Sammanfattningsvis för er som jag förstår inte orkar läsa våran att göra lista så är det följande kvar i stora drag - sista 3/5 av panelen i allrummet som ska upp, 3 fondväggar att tapetsera och golvet kvar att läggas i alla rummen och dörrar ska komma på plats. Lister kommer vi ta senare efterhand.


Kvar att göra rum för rum

Sovrum:
 1. Klä in takfönsterna klart. - KLART
 2. Spackla klart rummet, påbörjat men inte klart pga avsaknad av inklädnad av takfönster + byggmaterial står i vägen. - KLART
 3. Isolera snedtak. - KLART
 4. Köpa, vit lasera panelen och sätta upp takpanel. - KLART
 5. Måla väggarna. - KLART
 6. Tapetsera fondväggen - tapet köpt och väntar på att komma upp
 7. Lägga golv

Klädkammare:
Klart så här långt - isolering av snedtak, takgips är upp och allt är spacklat
Kvar att göra:
 1. Måla väggarna vita - KLART
 2. Sätta upp tak- och golv-lister
 3. Sätta upp inredning så att vi kan flytta in våra kläder.
 4. Lägga golv

Trappan:
 1. Måla om fönstret i trappan som har original färg, hemsk brun, sen huset byggdes -Grundmålat en första gång och spacklat
 2. Sätta upp trappbelysning i väggen uppför trappen - förberett med spår frästa i väggen
 3. Sätta upp trappan - KLART (räcke kommer senare när alla möbler har kommit på plats)

Barn kammaren:
Klart så här långt: All spackling klart och takfönstret är inklätt.
 1. Köpa och vit lasera panelen till barnkammare och sätta upp den. - KLART
 2. Måla väggarna vita - KLART
 3. Tapetsera fondväggen - tapet är köpt och väntar på att bli uppsatt
 4. Lägga golv

Stora rummet/hall:
Jag vill att allt ska blir klart i det här rummet men det är nog väldigt tveksamt om vi hinner innan Minior kommer. Uppdatering: Det börjar arta sig och vi kanske hinner!

Kvar att göra:
 1. Sätta upp takgips i hallen - KLART
 2. Spackla klart trappschaktet så att ytan mellan över och undervåning är samma, usch det är verkligen inget r0ligt jobb och det tar sån tid = mitt jobb, som är påböjat men ej klar - KLART
 3. Måla trappschaktet - KLART
 4. Betsa takbjälkar mörka, men en del förarbete måste göras eftersom det nog minst sitter 100 spik och häftklamrar i dem. - KLART
 5. Isolera snedtaket upp till nock med hjälp av fisklina. - KLART
 6. Vitlasera panelen - KLART
 7. Måla trappschaktet - KLART
 8. Sätta upp panel i stora rummet - ca 2/5 del är klart
 9. Måla resterande av rummets väggar med 2 strykningar.
 10. Eventuellt tapetsera en vägg där TV kommer sitta på, men vi har inte hunnit kolla runt så mycket ännu så det får nog komma i efterhand.
 11. Sätta upp fönsterfoder och fönster brädor i alla 7 st fönster och måla alla fönsterfoder.
 12. Lägga golv

söndag 14 juni 2009

Sista besöket Nr 5 Lottie Hermansson


Idag har jag hämtat en något trött men väldigt nöjd man på stationen med cykel och packning kl 06.30 på morgonen... urk vilken hemsk tid att vara vaken på en helg. Maken klarade nästan sitt mål med att ta sig runt Vätternrundn på under 10,5 timmar han missade det med bara 4 minuter och han hade klarat det utan problem om inte hans cykel kompis hade fått punka 3 gånger.

Vi beslutade att avsluta våran resa när vi var på topp, så Lottie Hermansson otroliga trädgård som hon har skapat på 9 år blev den sista. Jag fattar inte att hon hunnit skapa denna enorma och vackra trädgård på bara 9 år.... jag kan inte låta bli att tänka på min egen som jag har jobbat med i 5 år och om man jämför så har jag inte kommit någon vart. Fast hon har ju inte heller byggt ut huset med 1/2 plan till heller förstås, sånt måste man komma ihåg. Hade jag lagt all den tid jag har lagt på vårat bygge på trädgården så hade jag nog inte varit långt ifrån Lotties trädgård.


Överallt i trådgården så fanns det undanskymda, rofyllda och vackar sittplatser som ett stående tema som gick igen överallt. Jag inser att jag måste få till en rofylld sittplats i trädgården iframtiden där jag bara kan sitta och njuta av utsikten för det gör så mycket för känslan.

Efter det här besöket bar det av hemåt och vi var så nöjda med allt vi har sett! Återigen svärmor tack så mycket för att du ordnade husrum till oss och det var så kul att du följde med på lördagen och jag hoppas att du överlevde oss trädgårdsnördar.


lördag 13 juni 2009

En underbar resaI går åkte min kära make till Motala och Vätternrundan och han startade 4:28 i morse och jag följer spänt hans tider på de olika depåerna på nätet. Klart kul att man kan följa med på håll via nätet och se vart han håller hus och hur det går.

Nu fortsätter våran trådgårds tur runt i Skåne.
Sista stoppet på den första dagen blev Fredriksdal för vi var så sugna på att besöka Flora Linnea men till våran stora besvikelse så stängde de mycket tidigare än de tider som var angivet för trädgårdsrundan så vi fick nöja oss med att strosa runt i trädgården i stället. Mina reskamrater fastnade bland rosorna och jag kunde inte låta bli att ta ett kort, hoppas ni inte tar illa upp för att visa era ryggar ;-)
Första besöket på dag två blev hos nr 12 Birgitta och Aren Henningson som jag också besökte 2007. Deras trädgård får en att inse att man kan göra mängder med en liten villaträdgård och göra en rofylld oas.
Nästa besök var i nr 31 Anki & Stefan Olsen.en enorm trädgård på 8500 m2 och med gigantisk dam på 600 m2. Tyvärr blir det bara ett kort från denna trädgård för fotografen fick inte till det riktigt med bilderna. Det kan kanske bero på att Minior bestämde sig för att knö för glatta livet på min urinblåsa och jag tappade fokus på trädgårds tittandet.
På tal om graviditet och kissenödighet så fick jag besöka diverse varianter av toaletter på vägen. Den här hade till och med dubbel sits så det fanns plats för två personer ;-)
Sen så gjorde vi ytterliga några shoppingstop och bilderna ovanför kommer ifrån Västragård i Varalöv. Ett jätte fint ställe med massor av dekorationer för trädård och krukor och en hel del växter och vi kom därifrån med lite saker i bagaget.

onsdag 10 juni 2009

Nr 11 Ingemo & Per Gylling


På det sista stoppet på dag nr 1 kom vi till Ingemo och Per Gylling och deras helt fantastiska trädgård beläget på kullarna mer mot havet mot Öresund. Man välkomnades av en vacker blomster skyllt och ett vackert hus som var inramad av en underbar trädgård och två passinerade trädgårds älskare som gärna pratade om och visad runt i trädgården.
Jag skulle kunna visa så många mer bilder på dessa under bara trädgårdar men jag måste begränsa mig lite men det blir ändå för många och det gör ändå inte trädgårdarna rättvisa.
Jag blev helt klart avensjuk på deras planteringshörnor och hur väl organiserade de var. De skulle se hur mitt fallfärdiga bord ser ut och röran runt omkring ;-)


Överallt hittade man små prång och gluggar som bjöd på överraskningar. Soffan som stod mot redskapssjulet var fylld med växter och stod där som en vacker dekoration.
Det fanns små gångar som slingrade sig fram och mitt i allt hittade man ett lusthus som man rofult kunde sätta sig ner i och njuta av omgivningen.

tisdag 9 juni 2009

15 Lone Jönsson & Kenneth Lorentzon
Lone Jönsson & Kenneth Lorentzon trädgården var helt fantastisk och vilket otroligt jobb de har lagt ner. Här fanns en otrolig mängd med arter som jag aldrig sett innan. Vi strosade runt i evigheter och upptäckte nya saker hela tiden och bra njöt av atmosfären och konstaterade att vi kommer aldrig få våra trädgårdar så här för tiden räcker inte till.
Mitt i trädgården tittade de här skeppsvraken upp med en mängd olika stenparti växter upp.
Över allt fanns det vackra detaljer att titta på!